Projecte de sensibilització i educació

Projecte

Jo vaig a l’escola, és un projecte de sensibilització i Educació Per al Desenvolupament dirigit a la comunitat educativa, que té com a objectiu promoure activitats pedagògiques que puguen implementar-se en les institucions i centres educatius.

Les institucions educatives són l’àmbit més rellevants per a la realització de programes d’educació per al desenvolupament. Atès que la finalitat de la EPD és promoure una ciutadania activa, compromesa amb els valors democràtics i amb la construcció d’un món més just i sostenible.

Jo vaig a l’escola vol acostar la realitat de 3 xiquets procedents de països empobrits o menys avançats en la seua realitat diària en l’accés a l’Educació, a través d’un paquet de 4 activitats que cada institució educativa pot implementar segons les seues necessitats i Programació General Anual. El pla s’adapta a la realitat de cada centre escolar, amb l’objectiu comú de sensibilitzar a tota la comunitat escolar sobre la necessitat de promocionar el dret a l’educació per a totes i tots. Les activitats van dirigides als nivells de primària, secundària i batxillerat, depenent de les necessitats pedagògiques de cadascun. Amb la finalitat de que els conceptes relatius als Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS 2030) puguen ser adquirits amb facilitat pels alumnes.

El fil conductor de les activitats directes que es gestionaran en els centres educatius serà la presentació de tres realitats de la infància en el seu accés a l’educació:

  • Un xiquet de població refugiada i la seua problemàtica en l’accés a l’educació.
  • Infància òrfena, víctimes de conflictes armats.
  • L’accés a l’educació de les xiquetes i la privació de la seua formació.

Col-legi participants per activitat

EXPOSICIÓN

C. Nuestra señora de Ángeles

IES Vicente Ferrer

CEIP Antonio Gª López

CEIP Santiago Apóstol

CEIP Salvador Andrés

CEIP Ballestero Fandos

CEIP Les Arenes

IES Hort de Feliu

La Devesa School

 Colegio Esclavas SCJ Alcoy

GIGANJUEGO

CEIP Antonio Gª López

CEIP Santiago Apóstol

CEIP Salvador Andrés

CEIP Ballestero Fandos

CEIP Les Areness

ESTUDI SOLIDARI

CEIP Antonio Gª López

CEIP Santiago Apóstol

CEIP Salvador Andrés

FOCUS GROUP

CEIP Antonio Gª López

CEIP Santiago Apóstol

CEIP Salvador Andrés

CEIP Ballester Fandos

Colegio Sagrado Corazón de Jesús, Vedruna, Valencia

Colegio  Jardín


ACTIVITATS

Estudi Solidari: campanya que tindrà una durada d’un més en la qual es convida als joves a participar d’una revolució solidària. Per cada hora d’estudi que empren en les sales, una empresa col·laboradora aportarà un euro per a projectes de promoció de l’educació de qualitat.

Quantes més hores d’estudi i més participació, l’ona de la solidaritat implicarà a més empreses en la generació de programes de desenvolupament sostenible. La campanya té lloc en els àmbits de l’educació formal (Col·legis, Instituts, Centre de Formació Professional, Universitats, Biblioteques, etc); la fi última és contribuir a la formació d’una ciutadania global compromesa amb l’eradicació de la pobresa i el desenvolupament humà.

Exposició fotogràfica itinerant: en S’explicarà la història de 3 xiquets i xiquetes que per la seua situació social, cultural, política i geogràfica no poden exercir el seu dret a rebre una educació de qualitat, inclusiva i igualitària. La materialització de les històries, ajudarà als alumnes a acostar-se a aquestes realitats, coneixent el dia a dia d’ells, i fent una reflexió sobre les diferències d’accés a l’educació amb altres països menys avançats.

En concret aquestes històries parlen dels desplaçats. Un problema que ens toca molt d’a prop i que veiem tots els dies en els mitjans de comunicació. Els refugiats o desplaçats són persones que es veuen obligades a fugir perquè les seues vides corren un greu perill i necessiten protecció. En l’actualitat, més de 60 milions de persones viuen lluny de les seues llars a causa de la persecució, la violència i la vulneració dels drets humans. Què suposa la escola per a aquests xiquets desplaçats? Què podem fer des dels nostres col·legis?

Espai de Cineforum dels documentals desenvolupats: Les històries de l’exposició fotogràfica DESPLAÇATS seran explicades a més en format audiovisual. S’elaborarà una proposta de material didàctic per a realitzar sessions de grup amb els alumnes i fomentar les iniciatives que consideren possibles per a ajudar a aquests col·lectius i puguen convertir-se ells mateixos en agents del canvi.

S’aproparà a l’alumnat a situacions de dificultat d’accés a l’educació que es treballen en el projecte: víctimes de conflictes armats, infància òrfena i l’accés a l’educació de les xiquetes.

Per a aconseguir aquests objectius a través del Focus Group, es realitzarà un treball de camp i rodatge en el Líban, entorn de la situació de desplaçats que viuen nombrosos habitants de Síria pel conflicte bèl·lic que pateix el seu país.

El material que es desenvoluparà és el següent:

  • Guia audiovisual comparativa de la vivència entre un jove valencià i un jove libanés des que acudeix a casa fins que torna a casa.
  • Guia didàctica com a suport al material audiovisual amb exercicis perquè els professors puguen recolzar-se en el compliment dels objectius de sensibilització del projecte.
  • Vídeos i material en 360 com a suport a les activitats gràfiques i audiovisuals per a estimular als estudiants aconseguint el màxim nivell d’empatia entre tots dos.
  • Curt Documental de la història dels protagonistes per a llançar a través de les xarxes socials.

El material es produirà en castellà i valencià.

  • Gegantjoc de l’Oca dels Objectius de Desenvolupament Sostenible:

    per als nivells de primària el projecte presenta una activitat vinculada al joc en el qual les xiquetes i xiquets podran acostar-se als Objectius de desenvolupament Sostenible ODS i l’Agenda 2030 sent ells protagonistes del desenvolupament, en un joc gegant de l’Oca, en format tatami, que podrà col·locar-se en el pati o gimnàs dels centres educatius que ho sol·liciten. S’establirà (gràcies a l’exposició i el gegantjoc) una Xarxa de Centres Educatius Compromesos amb els ODS.

CONTACTE

CALLE
Carrer Navarro Reverter, núm 10, pis 1r